Smarta spartips

Funderar du på att börja spara pengar? Om du inte redan har ett sparkonto kan det vara bra att öppna ett. Det är alltid bra att ha minst ett konto med en buffert för oförutsedda saker och ett konto där du sparar för något du vill köpa eller göra. Om du vill få dina pengar att växa, klicka här och läs mer om trading.

Först vill jag tipsa om hur du kan spara in pengar genom att göra lite olika saker. För det gäller ju att ha pengar över för att kunna lägga dem på ett sparande.

Så får du pengar över

Det finns en hel del onödiga kostnader du kan minska på eller få bort helt. En enkel sak är att byta pappersfaktura mot e-faktura. Genom att byta till e-fakturor så kan du spara från 300 kronor om året. En pappersfaktura idag kostar extra, i aviavgift. Men 25 kronor i månaden i faktureringsavgift är 300 kronor om året. Kan du bli av med tre pappersfakturor har du 900 kronor sparade. 

Att betala räkningarna i tid är även det ett sätt att spara pengar. Det eftersom att betalar du för sent så läggs det på avgifter och betalar du inte då heller kan det tillkomma ännu mer avgifter om det hamnar hos inkasso eller hos KFM.

Hur många tjänster har du och hur många använder du? Kanske du gillar att streama film, serier och musik, men det är inte ett måste att ha en massa olika varianter. Välj de som passar dig och spara pengar.

Fler sätt att spara in pengar

Det är stor skillnad att gå in i livsmedelsbutiken hungrig och utan köplista än att göra det mätt samt ha en lista där det står vad du ska köpa. Är du hungrig så hamnar det lätt en massa annat i korgen. 

Handlar du kaffe på väg till jobbet eller annat? Det är inte många kronor per tillfälle, men gör du det varje dag kan det bli dyrt!

Få in mer pengar

Om du behöver få in mer pengar så finns det saker att göra. Kolla till exempel om du är berättigad till bostadsbidrag, eller kanske bostadstillägg för pensionärer? Ansök då om det och få in extra pengar varje månad. Om du har bolån, kolla av om du kan få ner dina fasta kostnader. 

Ett annat sätt att få in extra pengar är att sälja av det du inte använder. Det går att göra på sajter som Blocket, Tradera och säljgrupper på Facebook. 

Om du är duktig på något eller har tid över, erbjud tjänster. Du kanske kan klippa gräs, handla, skriva artiklar, ta bröllopskort eller annat?

Vad mer kan du göra?

Ett sätt att ha bra koll på din ekonomi, det är att göra en budget med inkomster och utgifter. Se även över vad det är du lägger pengar på varje månad. Kanske det är dags att sluta röka eller snusa? . Ett paket cigaretter idag kostar 60-70 kronor. Röker du ett paket om dagen, så blir det rätt mycket pengar på ett år. Det är bättre att spara undan dessa pengar. Sedan kan du även spara in på att göra matlådor till jobbet, baka ditt eget bröd och så vidare. 

26 Jun 2021