Så gott med kantarellpaj

Jag har varit ute och plockat en massa kantareller och tänkte att jag ska göra en god paj av dessa. Jag har rensat det mesta redan ute i skogen, skönt slippa göra det hemma. Det gäller både svamp och bär tycker jag, att man gör det mesta redan när man plockar dem.

Denna paj är det jag ska laga:

Du behöver
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk vatten
Fyllning
500 g kantareller
3 silverlök
50 cl mörk öl
2 vitlöksklyftor
5 kvistar timjan
100 g västerbottenost, riven
2 dl crème fraiche
3 msk smör
5 ägg
5 dl grädde
0,5 dl persilja, hackad
salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Gör så här
Smörj en pajform med smör och lägg in i frysen.
Skär smör i små kuber och blanda ihop salt och vetemjöl.
Blanda sedan salt, smör, mjöl och vatten till en fast pajdeg.
Plasta in pajdegen och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Skala och strimla lök och vitlök tunt.
Svetta löken i smör i en kastrull och plocka ner timjan i kastrullen.
Häll öl över löken och låt vätskan koka in helt i löken på låg värme.
Ta ut din pajdeg från kylskåpet och tryck ut degen i den frysta pajformen.
Picka pajen med en gaffel i botten och låt degen vila i kylskåpet ytterligare i 10 minuter.
Sätt ugnen på 160 grader.
Tvätta kantareller i ljummet vatten och låt torka på en handduk.
Stek kantareller gyllenbruna med smör i en gjutjärnspanna, smaka av med salt och svartpeppar.
Knäck ägg i en bunke och blanda med grädde. Smaka av med salt.
Baka pajdegen i 5 minuter i ugnen.
Fyll pajdegen med smörstekta kantareller och ölkokt lök.
Slå på äggblandningen över pajen och baka i ugnen tills din kantarellpaj får en gyllenbrunfärg, cirka 20-35 minuter.
Mixa riven västerbottenost och crème fraiche med varandra.
Ta ut din kantarellpaj, strö hackad persilja över och servera med västerbottenkrämen.

4 Sep 2019