Nu är det snart påsk och då har jag tänkt att laga påsklamm. Lammstek är en klassiker till påskbordet, och perfekt när man är många gäster runt bordet. Dock ska vi bara fira med familjen i år. Sedan finns det även andra goda saker man kan göra med lamm, som kotletter, lammracks eller helgrillad lammbog.
Ska testa att göra en lammstek efter Sébastien Boudets recept.
Delar med mig av det receptet till er:
Du behöver
Lammstek
3 kg lammstek med ben
1 klyftad och skalad hel vitlök + 2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
En näve grovt havssalt
200 g smör
10 lagerblad
svartpeppar, nymald
1,5 kg fast potatis, stora, skalade
En näve finhackad persilja
havssalt
svartpeppar, nymald
200-300 g vatten [2-3 dl]
Rödvinssås
2 schalottenlökar, finhackade
100 g smör
3 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 flaska rött vin [75 cl]
Gör så här:
Lammstek
Sätt ugnen på 165 grader.
Gör djupa, smala fickor i köttet med hjälp av en filékniv och tryck in vitlöksklyftorna.
Skrubba köttet ordentligt med havssalt, timjan och rosmarin.
Hetta upp en stor gryta med hälften av smöret och lägg i köttet samt alla kryddor (även dem som du skrubbade köttet med).
Stek köttet på hög värme runtom i några minuter.
Lägg köttet i en ugnsfast form.
Tillsätt resten av smöret i grytan och stek potatisen på hög värme i några minuter tillsammans med två stötta vitlöksklyftor, salt, peppar och persilja.
Placera ut potatisarna runt steken.
Häll över vattnet och baka i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 grader.
Rör om bland potatisarna då och då så att de inte bränns vid.
Slå på mera vatten om det blir torrt i formen.
Rödvinssås
Fräs schalottenlök på låg värme i hälften av smöret.
Tillsätt lagerblad och pepparkorn.
Häll på rött vin när löken har blivit mjuk och transparent.
Låt puttra tills din rödvinssås har reducerats till en femtedel.
Sila av såsen och tillsätt resterande smör före servering. Mixa med en stavmixer.